Project Bowls

HEADER BLOG BOWLS

We vieren de 30e verjaardag van mijn oven en 30 jaar professionele studiokeramiek!

‘De kom is het meest tastbare kunstobject. Je neemt haar in de hand, voelt de sporen van de maker en de versteende bewegingen van het maakproces, haar gewicht, huid en kleur. De kom in haar vrije vorm en altijd open aan de top, dicht bij jou!’

- Marjoke

De handgedraaide kom heeft karakter en is onderdeel van je dagelijkse rituelen. Ik hou ervan om de kom op mijn draaischijf trefzeker en zoveel mogelijk uitgevormd neer te zetten. Wat mijn hoofd weet, mijn handen doen en mijn zintuigen voelen … de sporen van de bewegingen die op een moment in de bijna vloeibare klei gegeven worden … binnen, op en buiten de lijntjes van perfect en imperfect. Daar gebeurt het!

Met het glazuren verschijnen zachte en bijzondere effecten op de huid van de kom, veroorzaakt door ijzer, ruwe grondstoffen of het natuurlijke as-glazuur. Het herinnert aan schoonheid die we ook zien in de natuur en daar al eeuwen aanwezig is. De waarde van de onvolkomenheid en onregelmatigheid, de onverwachte sproeten en spikkels, de nuances in kleur en de toevallige effecten die ontstaan door het stoken maken de handgedraaide kom samen met haar al dan niet imperfecte vorm uniek!

De handgedraaide kom gaat over de schoonheid van de alledaagse imperfectie en wat onzichtbaar is (tijd/beweging) om ons heen, simpel & basic, perfect imperfect!

‘Wanneer de eerste klaar is, wil ik altijd de volgende maken en voel ik het stromen … misschien kun je dat passie noemen, maar het is zeker een manier van leven waarin ik me geaard voel’

- Marjoke

Zeer vereerd ben ik dat prijswinnend fotograaf Remko Kraaijeveld en SVH Meesterkok Edwin van Gent mijn speciale gast willen zijn bij het project kommen. Misschien ken je ze al via Instagram waar ze inspirerende foodfoto’s maken, ook op mijn borden en kommen.

Edwin van Gent liet zich inspireren tijdens een rondleiding door mijn atelier. Wanneer ik met mijn ruwe grondstoffen een glazuur samenstel voel ik me altijd zeer verwant met chefs en zeker met Meesterchefs, die ook vanuit verschillende ingrediënten smakelijke, verfijnde en bijzondere gerechten op tafel kunnen toveren. Na de rondleiding door mijn atelier werd Edwin in onze tuin ook geraakt door mijn diepe liefde voor groenten en planten.

Dit resulteerde in 4 eetbare groenten kunstwerkjes, die de onderstaande vier thema’s in al zijn puurheid vangen. Aarde, Vuur, Rauw en Asglazuur: met deze vier thema’s heb ik de 4 kommen voor Edwin en Remko gecreëerd.

Fotograaf Remko Kraaijeveld heeft mijn werkplanken gebruikt als ondergrond en via een menging van camerabeweging, dag en flitslicht grafische afbeeldingen gecreëerd. Het is Meesterlijk!

Nu en dan maak ik servies voor een kookboek. Ik ben heel erg blij dat ook internationaal mijn servies haar weg vindt. De Australische bestsellerauteur van kookboeken Donna Hay heeft wereldwijd een plekje veroverd in ontelbare harten (en huizen). Ze is een beroemdheid en haar naam is synoniem aan een nieuwe stijl van koken met inspirerende recepten en verrukkelijke fotografie en styling. Ik ben fan!

Heel erg trots ben ik dat Donna Hay van mijn servies houdt! In haar nieuwste kookboek dat deze week (07-11-2023) in het Nederlands is gelanceerd zie je niet alleen mijn servies in het boek, maar staat mijn kom op de cover!

‘Alles wat je in mijn werk ziet, is een versteend moment van wat mijn handen creëren’

- Marjoke

Kom je een kijkje nemen? Ik heb de afgelopen tijd hard gewerkt: achter de draaischijf, glazuren aangebracht en de oven gestookt. Al mijn favourite kommen staan in de winkel, een verkoop expositie voor de december maand! Zolang de voorraad strekt … alles one of a kind en limited en gemaakt met 1 paar handen!