Project Rammed & Fired Earth

Project Rammed & Fired Earth

We vieren de 30e verjaardag van mijn oven en 30 jaar professionele studiokeramiek!

'Keramiek maken betekent veel kennis opdoen over klei, grondstoffen, glazuur, hitte en vuur. In mijn werk wil ik de aarde zien, sereen of stoer, perfect onvolmaakt, organische vormen, zacht wit of vol sproeten en spikkels... klei, grondstoffen en de magische versmelting ervan in het vuur van mijn oven... dichtbij de natuur en ogenschijnlijk eenvoudig’

- Marjoke

Een paar maanden geleden ontmoette ik de jonge architecten Anna Zań en Elise Laurent die beiden studeerden aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam. Beiden delen een fascinatie voor luchtgedroogde ruwe aarde als bouwmateriaal. Anna studeerde in 2021 af met haar masterscriptie ‘Earthworks‘ en werd geselecteerd als een van de winnaars van Archiprix NL ’22 en genomineerd voor EUmies Awards – Young Talent 2023

Anna en Elise onderzoeken momenteel de uitgegraven afvalgrond die tevoorschijn komt bij het bouwen van onze steden en hoe nieuwe constructies en bouwmaterialen gemaakt kunnen worden met deze ruwe, lokale aarde. Ze laten zich inspireren door het vergeten ambacht van het bouwen met aangestampte en samengedrukte aarde. Vorig jaar bezochten zij vijf grondbanken in Nederland. Ze reden het land rond om uitgegraven grond op te halen en kwamen terug met emmers vol zand, klei en puin uit Maastricht, Nijmegen, Eindhoven, Groningen en Amsterdam.

Project Rammed & Fired Earth

‘Wij zien veel wijsheid in het ambacht van bouwen met ruwe aarde, het ambacht hoorde vroeger bij onze context maar is al lang verdwenen. In het tijdperk van circulaire dynamiek en klimaatcrisis wordt de relevantie ervan duidelijk’

- Anna Zań

Na onze ontmoeting in mijn atelier – waar ik zojuist de eerste testresultaten kreeg van lokale klei van de Lek/Lopik hebben we er samen naar gekeken. Anna en Elise gaven mij 12 zakjes van ongeveer 500 gram natte klei uit hun NL gronddepots.

We zijn een samenwerking aangegaan en hebben een tentoonstelling gemaakt waarin we de schoonheid en het potentieel van de lokale klei laten zien, geramd, aan de lucht gedroogd en tot keramiek gestookt.
De kleuren van Nederland!
Project ‘Salvage Soil’ wordt ondersteund door Stimuleringsfonds NL.

'De schoonheid en ecologische relevantie van de aarde als bouwmateriaal voor meubels en architectuur'

- Elise Laurent

Fotograaf Saskia van Osnabrugge en creatief directeur en styliste Maaike Koorman maken 3 prachtige 2D beelden waarop de klei uit dit project te zien is, de grondstoffen die ik gebruik voor mijn glazuren en de poëzie ‘van aarde tot steengoed’.

Ik ken Saskia en Maaike al jaren, zij hebben eerder prachtige stillevens gefotografeerd die je op mijn kaarten ziet en uiteraard nog veel meer afbeeldingen voor tijdschriften en kookboeken. Maaike vroeg mij ooit om servies voor een kookboek en was de eerste die mij inspireerde om organische vormen te gaan maken. Daarnaast helpt Maaike mij met het vormgeven van mijn jubileum, dat is heel leuk omdat ze als geen ander zichtbaar kan maken waar het om draait, van de grote lijnen tot de details.

'Ik geloof dat details het verschil maken, ik word gedreven door mijn nieuwsgierigheid naar mensen en hun verhalen. Ik ben gevoelig voor opvallend design en hongerig naar werk met een ziel. Met deze foto willen we het proces van aarde naar steengoed visualiseren en alles wat daar invloed op heeft: van natuur, toeval, tot de hand van de meester'

- Maaike Koorman

Saskia haalt veel plezier uit het spelen met licht, waarmee ze een bepaalde stemming probeert te creëren.

‘Marjoke’s liefde voor de aarde, haar gedrevenheid, haar kennis van en gevoel voor de materialen zie je bij elkaar komen in haar keramiek, keramiek waar je verliefd op wordt’

- Saskia van Osnabrugge