Klei praat met je. Zodra je erop drukt gebeurt er wat …

Ik hou van werken met klei en van gebakken aarde .. om ruimte te geven aan eten, bloemen en herinneringen. Klei beweegt met me mee, achter de draaischijf of met de ‘plakkenpletter’, het gaat verder dan alleen techniek. Ieder stuk is uniek, handgemaakt met mijn 10 vingers als belangrijkste gereedschap en ‘from kiln to shop’ voor op je tafel, in je keuken, interieur of tuin … voor alle seizoenen van de natuur en van het leven.

Ik meng de klei en maak mijn eigen glazuren, op basis van pure grondstoffen en geïnspireerd door de kennis van het oude vakmanschap, maar dan in een hedendaags jasje en met mijn handschrift.  Ik heb me gespecialiseerd in zogeheten gereduceerd steengoed: dat is gebakken op 1260 graden Celsius, knetterhard , vaatwasmachine en vorstbestendig. In mijn oven kan ik de atmosfeer beïnvloeden: ik stook met een tekort aan zuurstof, gereduceerd dus. Daardoor trekt het vuur alle zuurstof uit de klei en het glazuur en krijg je de traditionele glazuren, de échte celadon, shino en tenmoku.

Mijn handen weten wat ze moeten doen

Ik maak al mijn werk in mijn eigen studio in Amsterdam Noord en ben sinds 1994 professioneel keramiste/pottenbakker. Ieder stuk is uniek en gesigneerd. Tijdloze kwaliteit en een perfecte balans tussen schoonheid & functie in hedendaags design, daar ben ik naar op zoek. En ik word heel blij van een onverwachte sproet op mijn bord, het gaat om vakmanschap en weten wat je doet samen met de onverwachte schoonheid die tijdens het hele proces van klei mengen , draaien & vormen en het glazuren op kan duiken. Het is altijd weer spannend wanneer ik mijn ovendeur open doe!

handmade ceramics amsterdam
handmade ceramics amsterdam
Ceramics Marjoke de Heer stoneware and porcelain