Borden met klei uit de sloot van Miljuschka

Borden met klei uit de sloot van Miljuschka - Marjoke de Heer Keramiek Atelier

Miljuschka Witzenhausen ben ik gaan volgen op Instagram nadat ik met heel veel plezier ‘Miljuschka in Japan’ op 24 Kitchen had gezien. Toen ik op haar Instagram opeens een sloot vol klei zag langs komen kon ik de verleiding niet weerstaan; verrassende avonturen in mijn oven met klei uit de sloot van Miljuschka! Miljuschka en haar lief Philip van Ierschot vonden het gelijk ook leuk en binnen een paar dagen had ik een paar kuipen klei uit de sloot van Miljuschka in mijn atelier.

Nadat alle klei gedroogd was kon er weer water bij, goed roeren, zeven en voila … fijne sloot-slib op de droogtafel.

En al snel de eerste broodjes klei kneden …

Het testen van de klei is een secuur werkje … administratie altijd goed bijhouden aan de hand van puntjes-taal in de scherven.

En een uitgangspunt was dat ik de slootklei wilde gebruiken op de temperatuur waarop ik altijd stook zodat het servies sterk en goed bruikbaar is en in de afwasmachine kan.

De eerste serie taartbordjes  leken wel stroopwafels, wel mooi maar meer geschikt voor in de boomhut bij Miljuschka.

Ik moest de klei wat meer mixen met een andere klei die ik vaak als basis gebruik, een ‘bleekneuzen-klei’  waar weinig aan te beleven valt en waardoor de klei uit de sloot nog steeds goed tot haar recht kon komen. Deze klei kon de lage smelttemperatuur van de slootklei compenseren.
Dat ging een stuk beter en de borden bleven mooi in de vorm en prachtige kleur nuances.

Eet smakelijk! En dank je wel Miljuschka en Philip voor de klei!