We vieren de 30e verjaardag van mijn oven en 30 jaar professionele studiokeramiek!
‘Op alle momenten van het maak-proces kan ik ingrijpen, imperfecties of het onverwachte omarmen, als het leven zelf’
- Marjoke
Als éenpitter ben ik samen met André ‘van kop tot staart’ verantwoordelijk voor alle stappen in het maak- en verkoopproces. Tijdens het maakproces en vooral tijdens het draaien achter mijn schijf ontstaan er allerlei kleiresten. Zolang klei niet is gestookt kan je dit heel goed weer opnieuw gebruiken, ik heb eigenlijk nooit afval en hou heel erg van het onverwachte in mijn recycle klei. Glazuurresten verzamel ik en ik gebruik ze weer als recycle glazuur in de binnenkant van mijn vazen.
Soms zie ik achter mijn draaischijf en bij het schoonmaken hele mooie kleikrullen en vormen voorbijkomen voordat ze de recycle emmer in gaan. Ik geniet enorm van de tere, kwetsbare bewegingen die ze in zich hebben.
Fotograaf Remko Kraaijeveld is een prijswinnend fotograaf en ik ken hem al jaren. Wanneer je mij volgt op Instagram ken je hem ook .. van mijn portretfoto, alle foto’s (en mijn servies) in de kookboeken Indorock, Indostock en Insane van zijn vrouw Vanja van der Leeden en natuurlijk veel meer prachtig beeld! In ons project Waste & Leftovers heeft Remko mijn kleikrullen vlijmscherp en poëtisch vastgelegd.
‘De kleikrullen volgen dezelfde natuurlijke vorm als ontluikende varens. Mijn focus in deze serie was het verstild vastleggen van een beweging’
- Remko Kraaijeveld
In Hasami, een pottenbakkersstad in de prefectuur Nagasaki in Japan, wordt er gewerkt met een werkverdelings- systeem waarin specialisten elk onderdeel van de aardewerkproductie voor hun rekening nemen. Hasami keramiek wordt van vakman op vakman overgedragen en kent een mooie traditie, maar ook industrieel afval… alles wat niet perfect aan de verwachting voldoet wordt weggegooid, net zoals uit de handel genomen producten. En er zijn meer materialen die tijdens het productieproces niet meer bruikbaar zijn en afval worden, zoals gipsmallen, ovensteunen en gereedschap.
Ranko Motomura is een interieurontwerpster en oprichtster van haar eigen bedrijf genaamd ‘ate’ gevestigd in Amsterdam. Samen met Hasami keramisten heeft ze in juni 2021 ook een nieuw project/merk opgericht met de naam “Utte” om het industriële afval dat wordt gegenereerd in het aardewerkproductiegebied van Hasami te verminderen. Hun eerste aanpak om het lokale industriële afval te verminderen is het ontwikkelen van terrazzo gemaakt van aardewerk dat ze niet meer konden gebruiken. Als Utte solotentoonstelling en creatie van Ranko Motomura maakt ze van industrieel afval en gereedschap dat wordt weggegooid kleine objecten.
We hebben elkaar een tijd geleden ontmoet en ik heb haar gevraagd om mijn jubileumgast te zijn. Het is een mooie ontmoeting geworden tussen het industrieel afval van Hasami pottery en mijn leftovers na het draaien … Ranko is aan het werk gegaan in mijn studio en heeft een aantal nieuwe, kleine objecten gemaakt.
Yuta Sawamura is fotograaf en maakt mooie, korte films, ook van het project ‘Utte’. Yuta is met Ranko getrouwd en ook een aantal keren bij mij langs geweest in de studio. Ook hij heeft het industriële afval uit Japan en de leftovers uit mijn atelier verwerkt, maar dan in een prachtig 2D beeld.