Celadon

header blog celadon

Sinds 1994 maak ik met veel plezier servies en vazen met verschillende celadon glazuren volgens eigen recept: handgedraaid, basic en fuctioneel vormgegeven waarbij de verschillende kleisoorten een verbinding aangaan met de bijzondere Celadon glazuren.

Celadon glazuren zijn beroemde Chinese glazuren  en werden tussen 960 en 1279 tijdens de Sung periode in China ontwikkeld.  Het verhaal gaat dat de naam Celadon afgeleid zou zijn van een Egyptische vorst “Salah-ed-Din”, die in 1170 aan de Sultan van Damascus groenig geglazuurd porselein geschonken zou hebben met de uitstraling van jade. Later namen andere Zuidoost-Aziatische landen deze glazuur techniek over, waaronder Japan en Korea, waar het mooiste Celadon vandaan komt.

Celadon is tegenwoordig een aanduiding voor een kleur geworden. Het echte Celadon is gereduceerd steengoed, gestookt in een gas- of houtoven. Aan het ijzerhoudende Celadon-glazuur  met de  eventuele  ‘verontreinigingen’ in de klei (ijzerdeeltjes, pyriet, plantenresten ed.)  wordt tijdens het bakproces zuurstof onttrokken. De mate van reductie, de hoeveelheid ijzer in het glazuur, de samenstelling van het glazuur en de kleisoort maken met elkaar de mooie, levendige kleurnuances: warme naturel/grijs/groene en teerblauw/turquoise tinten. Versterkt  door  een craquelé en/of prachtige ‘sproeten’  is Celadon tijdloos mooi en het geeft mijn keramiek een diepte en authenticiteit die veel verder gaat dan een  kleurtje ‘erop’.

Links het ijzerhoudende celadon glazuur voor de stook en rechts de kommen na de reductie stook. Altijd een feest om de oven uit te pakken, pure magie wat er tijdens de stook gebeurt!  Alle tinten celadon passen prachtig bij elkaar; verzamel ze en maak een landschap van alle tinten die elkaar versterken zoals de groennuances in de tuin en de tinten blauw in de lucht.

Celadon heeft mijn hart gestolen!