Altaartjes en Urnen

Al vele jaren maak ik little pots of memory, (mini) urnen, altaartjes en kleine gedenksteentjes voor in huis of buiten.

Het is keer op keer bijzonder en eervol om een bijdrage te kunnen leveren aan het creëren van een persoonlijke en bijzondere plek ter herinne ring en/of nagedachtenis.

Het leven, de dood en het rouwen zelf is niet statisch, daarom hou ik ervan om mijn werk de mogelijkheid mee te geven om er zelf kleine toevoegingen van een moment of herinnering aan te hechten. … door middel van een touwtje , magneetje, nisje, en/of een mooie handgemaakte accessoire van sierraadmaakster Anneke Bruin, je hebt ze waarschijnlijk al gezien … vlindertjes, blaadjes, een piepklein fotolijstje, memorykeeper of een herinneringssieraad.

Leven met de natuur en de seizoenen is voor mij een voortdurende bron van inspiratie en troost.

Urnen maak ik in verschillende maten.
De mini urnen zijn voor het bewaren van een klein beetje as, meestal na de verstrooiing of voor de asbewaring van hele jonge kindjes.
Wanneer ik het over urnen heb kan alle as van een volwassen geliefde erin.

De midi urn heb ik nieuw toegevoegd in mijn webshop omdat ik vaker de vraag krijg om een kinderurn te maken of een kleinere urn zodat de as na verdeling in een meer bescheiden aanwezige urn bijgezet kan worden, meestal thuis.

Mijn altaartjes hebben heel vaak ook een afsluitbare binnenruimte waardoor er ook een deel van de as in bewaard kan worden. Of andere kleine herinneringen die je niet in een koektrommeltje stopt.

Maar een altaartje is geen urn.

Mijn altaartje geeft ruimte om even los te komen van het alledaagse, is een plek over leven en inspiratie, over liefde , troost, natuur, over herdenken en oorsprong en om iets ogenschijnlijks kleins groot te maken.

Nieuw is mijn grotere altaartje waarbij de pebble mini urn in het nisje past.

Eind april 2021 is het boek ‘Uitvaart in eigen hand’ uitgekomen, geschreven door  Susanne Duijvenstein.  Zij laat heel prettig geschreven in dit boek zien hoe je een uitvaart persoonlijk en duurzaam kunt vormgeven, om zo werkelijk verbinding te maken met de dood en met het leven. Een van mijn altaartjes staat er prachtig in. Het maken van een altaartje voor het leven is een oud gebruik over de hele wereld. En eigenlijk doen we het vaak zelf al zonder dat we het weten. Mijn keramiek helpt je om zo een speciaal plekje vorm te geven! Ik maak ze staand, klein en wat groter, of hangend aan de muur. In mijn webshop zie je een selectie en je bent  natuurlijk welkom om een kijkje te nemen in onze winkel om mogelijkheden en wensen te bespreken.

Hou jij er ook zo van om tijdens wandelingen allerlei steentjes te verzamelen? Ik zoek altijd naar steentjes met witte kwarts lijntjes. Deze zijn een inspiratie voor mijn pebble mini urns en maken zo met elkaar een mooi tijdsspoor.